Novi ptiči na nebu nad Dobrovljami

V padalski reviji Ikar, ki je izšla aprila 2021, je bil objavljen tudi članek, ki govori o našem društvu. Napisal ga je naš predsednik Rok in v njem opisal nekaj o zgodovini, nastanku in načrtih za prihodnost našega društva. Več pa preberite v članku, ki je v celoti objavljen spodaj. 

Novi ptiči na nebu nad Dobrovljami

Prvi padalci so iz Savinjskih hribov poleteli leta 1989. Takratno floto v naših koncih so predstavljali piloti Marko Malovrh, Sebastjan Podbregar, Vojko Rovšnik, Rajko Točaj, Marjan Gradič in Marko Šumnik, ki je tudi kot prvi poletel z Dobrovelj. Takrat iz nekdanjega južnega vzletišča pri kmetiji Jug-Rovšnik, s katerega danes ni mogoče več vzletati, saj se je drevje preveč zaraslo, lastniku pa ne godi preveč polno dvorišče naših avtomobilov. Šport je v naslednjih letih zrasel do te mere, da so se lokalni piloti povezali. 20. novembra leta 1993 je tako nastalo društvo jadralnih padalcev Dobrovlje – Braslovče. Društvo je ob ustnovitvi štelo 13 članov, predsednik je postal Vojko Rovšnik. Že pred ustanovitvijo so uredili južno vzletišče na Dobrovljah in organizirali več pika tekem, ki so bile, s tudi do 130 udeležencev, najbolje obiskane v Sloveniji. Člani so se aktivno udeleževali vseh tovrstnih prireditev in raziskovali nova vzletišča v Sloveniji in tujini. Slednjih v tisih letih sigurno ni manjkalo. Takratni braslovški padalci so popestrili tudi občinske praznike in v tistih časih celo dvakrat odpotovali na Dune du Pilat v Francijo. Po pričevanju zadnjega predsednika društva Romana Jeromla, brez katerega ta del članka ne bi obstajal, je društvo leta 2009 ugasnilo zaradi neaktivnosti in prenehanju letenja mnogih ustanovnih članov.

Braslovški padalci na Dune du Pilat v Franciji. Foto: Roman Jeromel

Prvi poskusi ponovne ustanovitve društva v Braslovčah so se začeli že leta 2014, ko je na Dobrovljah nastalo novo, vzhodno vzletišče. Pobudnik je bil Srečko Jošt, ki je takrat Sebastjana Podbregarja nagovarjal, da je dovolj lokalnih pilotov in naj se povežejo v društvo. Seba je idejo o društvu najprej delil ob »kofetkanju« z Urošem Oblakom. Uroš in njegova sestra Bojana Oblak (sestra, ne žena, kot je menda splošno prepričanje), sta bila zelo aktivna že med ustvarjanjem novega vzletišča, zato sta bila takoj za. Pridružil se jim je še Ian M. Koštomaj, ki je pomagal s pripravo dokumentacije za registracijo. Prvi poskus ustanovitve se je končal, ko je papirje v roke dobila upravna enota, ki je z obvestili o številnih potrebnih popravkih, pobrala vso voljo.

Iskra, ki je zopet zanetila pogovore, je prišla v obliki mladostniške zagnanosti. Jure in Rok sva se po nekaj letih udejstvovanja v alpinizmu, vpisala v jadralno padalsko šolo. Kmalu so sledili prvi višinski poleti in prvi padalski »trip« na Lijak. Med dvourno vožnjo na primorsko in vsrkavanjem nasvetov in zgodb, naju zaslišuje moder padalec iz sedeža zadaj. Modra jakna, modre hlače, modri čevlji, bil je Sebastjan. Po raziskavi na Xcglobe-u, ugotoviva, da gre za izkušenega padalca, z dolgim stažem, ki nama lahko nudi nasvete in deli izkušnje. Očitno je tudi on že takrat začutil najino vnemo. Kot je dejal sam, ga je navdušilo, da sva v prvih 4 mesecih opravila vsak po 50 višincev, še bolj pa to, da sva domačina. Izmenjali smo kontakte in v prihodnjih mesecih opravili nekaj skupnih h&f akcij. Nekako je postal kar najin mentor.

Ekipa na eni izmed delovnih akcij ob nastanjanju novega vzhodnega vzletišča na Dobrovljah. Foto: Srečko Jošt

Ni trajalo dolgo, da je med sproščeno hojo s padalom na hrbtu (priporočam vsem, ki se še vedno povsod vozite z avtom), beseda nanesla na ustanovitev društva. Sprva sva bila malo zadržana, saj vsak novi padalec čuti neko pripadnost k prvemu društvu in inštruktorju. A Seba ni popustil, piko na i pa je dodal Srečko, ki je vse skupaj podpiral že od začetka in odpravil najine dileme glede pripadnosti. Novo društvo, priložnost za uresničevanje lastnih idej, potencial, nešteto idej, že tako sem ves čas namenil druženju s pticami, sedaj pa še to. Takoj so stekli konkretni pogovori, ki so v tem koronskem letu potekali na h&f pohodih. Tudi ustanovni občni zbor se je zgodil nekje sredi gozda na pobočju Dobrovelj.

Ena prvih zadev, ki smo jih morali uskladiti je ime društva. Ker je večino imen na padalsko tematiko in jadralsko avifavno že zasedeno, poimenovanje po kraju ali vzetišču pa se nam je zdelo dolgočasno, izberemo ime Aves. Na prvo žogo malokdo ve, kaj to pomeni, tako smo malo skrivnostni. Odgovor se skriva v logotipu. Aves je latinsko ime za ptice. Tako smo braslovški ptiči spet začeli boj z mlini na veter imenovanimi birokracija. A v mesecih spreminjanja posameznih členov statuta, premikanjem pik in vejic pa spet čakanjem na popravke, je bilo veliko časa za pripravo prvega društvenega dogodka. Ker zelo radi hodimo na vzletišča, smo organizirali h&f tekmo, z lepim slovenskim imenom Hodi&leti Dobrovlje. Datum tekme je ravno sovpadel z uradno ustanovitvijo društva, ker je več kot 40 udeležencev sprejelo z navdušenjem. Ustanovnih članov nas je bilo 6, od tega smo aktivno jedro 4 padalcev lani opravili preko 500 poletov in lepo številko skupnih izletov. Trenutno pa naše društvo šteje 14 članov vseh starosti in izkušenj.

Vodstvo društva na prvi tekmi Hodi&Leti Dobrovlje. Foto: Rok Volovlek

Tako nekako se je vse skupaj začelo. Poleg tekme Hodi&leti Dobrovlje, ki bo tudi del prihajajočega Zelenega izziva in za katero si bomo prizadevali, da postane tradicija, pa je ko že rečeno veliko idej in načrtov za prihodnost jadralnega padalstva v Savinjski dolini. Potekajo dogovori za prepris uradnega vzletišča Dobrovlje na naše društvo. Zelo smo ponosni na delo, ki so ga opravili tisti, ki so uredili to čudovito vzletišče, primerno za vsakega pilota. Tudi v prihodnosti si bomo prizadevali, da bo odlično urejeno. V tem letu planiramo še dodatno ureditev, postavitev informativnih tabel, košev za smeti, že lep čas se z lastnikom dogovarjamo tudi za prenovo lesene hiše na pristanku. Menimo, da je vzletišče v dobrih rokah. Poleg h&f tekme smo se odločili tudi za nekoliko večji projekt, organizacijo pika tekme za državno prvenstvo, ki bo potekala 18. in 19. septembra, prijave so že odprte! V ta namen smo postali člani LZS, v letu 2021 pa bomo imeli kar 6 tekmovalcev s FAI licencami od tega 2 člana Slovenske mladinske reprezentance v preletih. Z namenom promocije društva in splošno jadralnega padalstva ter lažjega pridobivanja sredstev za dodatno ureditev vzletišča, smo v dobri navezi z občino Braslovče in tukajšnjim turističnim društvom. Poskušali bomo vključiti tudi okoliške občine. Planiramo med društveno sodelovanje z lokalnim planinskim društvom, v obliki skupnih h&f pohodov. Dogovarjamo se z GRS postajo Celje in CZ Braslovče za vajo reševanja padalcev. Poleg vsega tega seveda načrtujemo tudi padalske izlete v Posočje, Dolomite, centralne Alpe, vzdržljivostne izzive kot je K24 v h&f izvedbi, VolBiv izlet, udeležbo na čim več tekmah in seveda skoraj vsakodnevno h&f letenje s hribov v naši dolini. Veseli bomo, če se nam na kakšnen podvigu pridruži še kakšen padalec ali nepadalec. Naše aktivnosti lahko spremljate na novi spletni strani www.djp-aves.si, na Facebook-u (DJP Aves Braslovče) ali na Instagramu (aves.paragliding).

Na tem mestu, bi se kot predsednik društva, rad zahvalil vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri nastajanju društva. Posebna zahvala pa Srečkotu Joštu in vsem ustanovnim članom za vso vloženo delo ter podporo in zaupanje.

Se vidimo v zraku!

Rok Volovlek

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *